Okategoriserat

Israel: The food etc

Vicky Cristina (Tel Aviv)

Vad hittar vi mellan stenhusen som finns kvar efter en gammal tågstation som för längesedan var centralstationen i Tel Aviv? Jo, den här tapasinriktade restaurangen med SÅ oväntad atmosfär. Som en liten magisk bakgård under träden med dinglande lyktor. Tapas högt och lågt; ostar, korvar, flera veganska/vegetariska alternativ, bland annat friterad blomkål som hade riktigt pangiga smaker för att vara ”bara blomkål”, bröd, lokalt rödvin som gjorde oss småfnittriga efter en lång resdag… det i kombination med varma vindar, gosigt gäng och extremt roliga guide-Karl gjorde oss smått höga på livet. Middagen avslutades med mynta-té (en ny favorit innan sängdags – i princip bara en bunt myntablad i kokande vatten) och några av de bästa churros jag ätit. Krispigt. Ni hittar mig nog här nästa gång jag är i Tel Aviv. 

Dr. Shakshuka (Tel Aviv)

Ett libanesiskt ställe vars ägare är före detta bankrånare (true story! eller?). Maten kom in på löpande band och det tog aldrig slut. När vi trodde att huvudrätten kommit var det tydligen knappt förrätten (exakt så kändes det). En riktig sharing-middag där alla har en hand med i… hummusen. En stor och kall öl till det och ett sällskap av bästa rang gjorde det här till en favvokväll. 

Aria (Tel Aviv)

Jag blir alltid lite skeptisk när det är restauranger med tillhörande klubb. Det tummas ofta på matkvalitén och det är egentligen ingen som bryr sig för att man är där av andra anledningar. Men på Aria var maten över förväntan! Så mycket smak! Explosioner i munnarna och åh, ahhh, mmm hördes mellan tuggorna. Jag åt ”calamari lollipops” till förrätt, de var yummy! Pilgrimsmusslorna var dock ännu godare. Allra bäst var huvudrätten: sötpotatistortellini glaserade i brynt smör med pecorinosås och krispig salvia. Det kallar vi foodporn. Plus att drinkarna var goda, minus att servicen var ganska kass just den här kvällen. 

Falafeln på 9e (Jerusalem)

Ojojojoj. Om ni lyckas hitta det här hålet i väggen vid 9e stationen i Jerusalem kan ni skatta er lyckliga. Jag älskar att äta fina middagar, men något jag älskar ännu mer är att hitta små lokala diamonds in the rough. Här är det gällt lysrörsljus och plaststolar som gäller, och det är så bra. Jag som är uppvuxen i Malmö och har ätit fantastisk falafel både en och flera gånger trodde ändå jag visste vad jag snackade om – men nej. Falafeln vi åt här kan ha varit världens bästa. Tänker fortfarande på den. Jag kan inte ens förklara hur bra den var, den måste upplevas. 

Andra godbitar:

Frukost på Nimrod (Tel Aviv)

Vi drog alla en liten suck när vi insåg att hotellets frukost inte låg på hotellet. Men det var som bortblåst när vi efter 5 minuters promenad till hamnen insåg att vi hamnat i frukosthimlen. En servitör med vass, ironisk humor och frukostmat för alla smaklökar (tips: dela på rätterna… det är m y c k e t mat). Jag tog tre tuggor av allt och rullade därifrån. 

Drinkar på Jaspers

En av kvällarna tog vi en avstickare till ett cocktailställe på väg tillbaka till hotellet. Jaspers bjöd på läskande drinkar, bjudshots från ännu en trevlig servitör och smaskiga snacksnötter. Lina fick en champagnedrink med dill i och jag var tråkig och tog en aperol spritz, men wowza så god den var i den 22-gradiga kvällsbrisen. 

Beach-käk, Metzitzim (Tel Aviv)

När vi strandhängde i den gassande solen vid Metzitzim beach åt vi på en slightly overpriced beachbar. Där kan ni beställa in popcorn shrimp, fetaostsallad (fetaosten är helt otrolig i Israel? så krämig!) och hummus (tror vi beställde hummus på alla ställen vi kunde) för en mumsig lunch. Lägg till en Corona eller två till det så är det klappat och klart.

Det jag kan konstatera är att jag har så mycket kvar att testa i Tel Aviv. Vill äta mer gott, dricka fler intressanta drinkar, utforska rooftop-bar-utbudet, och marinera mig i djupare smaker. Too many places, so little time. Jag kommer tillbaks, Tellan. 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply